Valtion tehtävä ei ole tuottaa taidetta

Tämä kirjoitus on alunperin julkaistu Helsingin Sanomien Lyhyesti-palstalla 2.12.2013 otsikolla “Valtion tehtävä ei ole tuottaa taidetta” (alkuperäinen otsikko: “Taiteilijoiden toimeentulosta”). Muutamaa pientä, kielellistä yksityiskohtaa lukuunottamatta HS ei muokannut tekstiä, joka alkuperäisenä alla:


Pirjo Väyrynen ehdotti kirjoituksessaan (HS Mielipide 1. 12.) taiteilijoille minimipalkkaa. Väyrysen mukaan palkkaa maksettaisiin vaikkapa kymmenen vuoden ajan, kunhan taiteilija lahjoittaisi vuosittain jonkin teoksensa johonkin julkiseen tilaan.

Valtion tehtävä ei ole tuottaa taidetta. Mikäli taide on sellaista, että sen joku kokee tarpeelliseksi, luulisi siitä jonkun jotain maksavan. “Taiteellista läpimurtoaan” odottelevien taiteilijoiden tukemisesta ei ole hyötyä yhteiskunnalle, eikä edes taiteilijalle itselleen, jonka tulisi turvata toimeentulonsa jollakin tuottavalla työllä.

Ainakin muusikoiden on nykypäivänä helpompi ansaita teoksillaan kuin koskaan aiemmin. Varmasti myös muiden taiteenlajien kohdalla internet on parantanut mahdollisuuksia omien teosten levittämiseen. Tekijöitäkin on toki enemmän, mutta hyvää taiteilijaa sen ei pitäisi haitata.

— Martti Laine